Foto: Pixabay
Někdy může cukr udělat nápoj zdravějším
Čaj je téměř ve všech zemích světa jedním z nejoblíbenějších nápojů, kterému může konkurovat jen káva nebo čistá voda. Každý má své vlastní představy o tom, jak správně pít čaj: velmi horký nebo středně teplý, s citronem nebo bez, s mlékem nebo bez, sáčkový nebo sypaný list. Neméně debata je o tom, zda do nápoje přidat cukr nebo ne. Pojďme na to přijít.
Přidávání cukru do čaje na první pohled postrádá smysl: tonikum s nulovým obsahem kalorií je ideální pro udržení zdraví. V každodenních potravinách je navíc takzvaného skrytého cukru více než dost. Ale podle testerky čaje (profesionální degustátor čaje) a ruské šampionky v čajové mixologii Natalyi Larionové má čaj s cukrem několik neviditelných výhod.
Například sladký čaj pomáhá povzbudit, což je pochopitelné: hladina glukózy v krvi stoupá – i když ne na dlouho. Ze stejného důvodu se doporučuje pít čaj s cukrem, pokud se cítíte slabí nebo se vám točí hlava – to pomůže vrátit vaše zdraví do normálu. Čaj bez cukru v takových situacích moc nepomůže.
Pokud jde o chuť, cukr dokáže zvýraznit chuť slabě louhovaného čaje a u kyselejších odrůd, které uvolňují hodně tříslovin, naopak dokáže vyhladit hořkost. Podle odborníka to bude fungovat u některých černých čajů – Indian Assam, English Breakfast – a ochucených odrůd – Earl Grey, mléčného oolongu a ovocných směsí.
Když čaj bez cukru může být škodlivý
Ve vzácných případech dochází k individuální nesnášenlivosti nápoje a příliš silný nálev černého čaje by měli s opatrností pít ti, kteří mají diagnostikovaný vysoký oční tlak. Také nadměrná konzumace čaje může vést k dehydrataci v důsledku diuretického účinku (zvyšuje se přidáním mléka do čaje). Proto se doporučuje doplnit ztrátu tekutin vypitím sklenice vody, zejména v horkém počasí.
Černé a zelené čaje obsahují kofein a třísloviny, které jsou zodpovědné za bdělost. Proto Olga Arisheva, kandidátka lékařských věd, gastroenterolog-hepatolog v nemocnici pojmenované po. V.V. Vinogradová nedoporučuje pít čaj před spaním, zejména těm, kteří trpí nespavostí nebo nemohou dlouho usnout. Také díky barvícím látkám může čaj ovlivnit barvu zubní skloviny a velmi silný čaj dokonce dokáže vymýt fluor ze zubů.
Pokud nechcete do svého jídelníčku přidávat cukr navíc, vždy jej můžete nahradit alternativními sladidly: medem, javorovým sirupem, kokosovým cukrem nebo stévií.
Již dříve endokrinoložka, nutriční specialistka, kandidátka lékařských věd Elena Syurakshina uvedla, že zdravý dospělý člověk může zkonzumovat nejvýše 25 g cukru denně, což je asi pět až šest čajových lžiček. Mluvíme o přidaném cukru, který se může skrývat v těch nejneočekávanějších potravinách, jako jsou instantní cereálie, chléb se semínky a majonéza.
(Jana Černá)