Špagety, svíčková a „kuřízek“ – to je trojice nejoblíbenějších školních jídel dětí v České republice. Favoritům zdatně konkurují nejen tradiční omáčková jídla, malí strávníci pro někoho překvapivě nepohrdnou například ani zeleninovým kuskusem.
Vyplývá to z detailní analýzy zkonzumovaných obědových menu v loňském školním roce ve více než 260 školních restauracích a jídelnách Primirest. Společnost je největším poskytovatelem školního stravování v ČR. Denně stravuje téměř 30 tisíc žáčků, žáků a studentů mateřských, základních a středních škol. Z analýzy v průměru půl milionu porcí měsíčně je jasné, že školním obědům v ČR dál neohroženě vládne klasika a nové chutě si jen postupně hledají cestu do standardních školních menu.
Špagety kam se podíváš. Zapomeňte na kečup a sýr.
Jasným vítězem žebříčku popularity jídel a dětských mlsných jazýčků se staly špagety, a to napříč různými kategoriemi. Děti je milují v klasické boloňské úpravě – jsou absolutním vítězem v kategorii hlavní pokrm. Rádi si dají ale i špagety Sorentina (3. místo v kategorii FIT jídla), pochutnají si i na veganských čočkových boloňských špagetách (3. místo v kategorii bezmasých jídel) a také na špagetách s BIO hovězím masem (3. místo v žebříčku 100% BIO hovězí). Špagety jako přesvědčivý vítěz pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů sesadily z trůnu i nestárnoucí královnu české gastronomie – svíčkovou na smetaně – následovanou smaženým kuřecím prsním řízkem.
„Těstoviny děti zkrátka milují. Jsem ráda, že se v žebříčku objevily i veganské čočkové boloňské špagety. Čočka je totiž skvělou potravinou, která je plná vlákniny a rostlinných bílkovin,“ komentuje vítězství špaget Kristýna Ostratická, výživová expertka a zároveň Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest. Co se kuskusu týče, ten ji nijak nepřekvapil: „Ono je to vlastně také těstovina, takže děti svoji volbu kuskusem jenom podtrhly.“
„Jakmile nabídneme dětem těstoviny s červenou omáčkou, okamžitě po nich sáhnou. Automaticky se jim totiž vybaví těstoviny s kečupem a do takového pokrmu snáze ‚propašujeme‘ i čočku. Jinak, když jsme u těch luštěnin, děti milují i čočku na kyselo nebo hrachovou kaši, obecně mají rády sladkokyselé chutě,“ komentuje výsledky Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu.
Polévka je neschůdnější cesta, jak do dětí dostat zeleninu
Ruku na srdce, dostat do dětí dostatečné množství zeleniny bývá oříškem. Právě polévky jsou přitom tou nejsnadnější a nejlepší cestou. V Primirest nikdy nechybí a zdá se, že děti slyší nejen na klasické nudlové polévky. Pomyslnou zlatou medaili za nejoblíbenější polévku si sice odnáší hovězí vývar, hned v závěsu jsou ale zeleninové polévky s kuskusem a pohankou. Na čtvrtém místě se umístila klasická školní mrkvová polévka, pětku nejoblíbenějších uzavírá pórková s vejcem. Co se stalo s dětskou „stálicí“, rajčatovou s kapáním? „Ta nikam nezmizela, stále je velmi oblíbená. Nově ji děláme s ovesnými vločkami. Z výsledků však vyplývá, že děti preferují vývary,“ vysvětluje Cikhart.
„V kategorii polévek mě mile překvapila pohanka, vůbec není snadné ji do dětského jídelníčku dostat. To, že tam je, jenom dokazuje, že ji naše kuchařky a kuchaři dokážou připravit tak, aby dětem chutnala, což je nejen z nutričního hlediska mimořádně skvělá zpráva,“ dodává Ostratická.
Sladké chutě dětství se nemění
V žebříčku sladkých jídel si obhájily loňské suverénní vítězství dukátové buchtičky, které v této kategorii jednoznačně zvítězily nad další sladkou stálicí školních menu – krupicovou kaší s kakaem a alpským knedlíkem, který skončil u dětí na třetím místě.
Zdá se, že chutě dětství zůstávají neměnné. „Kdo z nás to jako dítě nemiloval?“ ptá se řečnicky Ostratická a dodává: „Pokud se to se sladkými jídly nepřehání a jídelníček je v základu vyvážený a výživný, pak je to v pořádku.“ Na sladkém jídle si proto děti v jídelnách Primirestu mohou pochutnat pouze dvakrát do měsíce.
Kuchyně Primirestu zároveň nezapomínají ani na nutričně vyvážené svačinky. Vyrábějí se denně, ručně a přímo v jednotlivých kuchyních, aby byly čerstvé a splňovaly tzv. pamlskovou vyhlášku. Rodičům tak usnadňují ranní odchody do školy a do práce, protože jim odpadá starost s jejich přípravou. Ze svačinek si děti nejčastěji vybírají mléko s kukuřičnými lupínky, rohlík s máslem a vejcem nebo brokolicovou pomazánku.
Když hovězí, v Primirest vždy v BIO kvalitě
Pokrmy z hovězího se v restauracích a jídelnách Primirest připravují výhradně z BIO masa. Nejvyšší kvalita suroviny se podepisuje na rostoucím zájmu dětí – stabilně nejoblíbenější volbou v rámci menu tak je hovězí guláš, svíčková, znojemská nebo nudličky Stroganoff.
Příklon k tradičním omáčkám a smaženým jídlům víc než celkovou nabídku a možnosti školních kuchyní zrcadlí spíš chuťové preference, resp. známost konkrétních jídel dětmi a jejich rodiči. Propagovat nové suroviny, ingredience a recepty se ve školních restauracích a jídelnách Primirest snaží maskot dobrých obědů Barvožrout, který hravou cestou učí děti rozmanitosti a pestrosti na talíři, jak by měla vypadat ideální porce, resp. že oběd nemusí být pouze smažený a obsahovat maso.
Děti mohou každý den vybírat minimálně ze tří jídel
- Tradiční menu odpovídá spotřebnímu koši danému Vyhláškou č. 17/2015 Sb. o školním stravování, je tedy nutričně vyvážené.
- Další se inspiruje zahraničím, děti tak touto cestou mohou poznat chutě z Indie, Vietnamu, Číny nebo Thajska.
- Nechybí ani plnohodnotný vegetariánský pokrm bez masa.
- Od září roku 2023 Primirest navíc připravuje i jedno jídlo se sníženým obsahem lepku.
- Novinkou školního roku 2024/2025 bude nabídka 100% veggie jídel, kterou právě testujeme a spustíme ve všech školních restauracích a jídelnách v nejbližších týdnech.
„Rodiče mají možnost společně s dětmi vybrat takový pokrm, který jim doopravdy chutná, protože do určitého věku je volba oběda školáka volbou jeho rodiče. Někteří rodiče ale zároveň nechtějí vůbec experimentovat a raději vybírají jídlo, které dobře znají z domácího prostředí – což je škoda, protože školní restaurace je ideálním místem, kde se děti mohou seznámit s různými chutěmi a vůněmi z celého světa,“ upozorňuje Cikhart. Protože dětské chutě jsou velmi proměnlivé, nové pokrmy a speciality zavádějí ve školních restauracích a jídelnách Primirest postupně. Slouží k tomu speciální akce nazvaná Gastrokalendář, kdy každý třetí týden v měsíci zařazují do menu nová jídla. I v tomto případě pak data rozhodují o tom, který pokrm strávníky natolik zaujal, že se stane trvalou součástí denního menu na jídelníčcích Primirest.
primirest.cz/ gnews – RoZ_07