Na evropský trh může zamířit další hmyzí pochoutka. Evropská komise otevřela dveře pro prášek z celých larev potemníka moučného, zařadila ho mezi tzv. nové potraviny pro Evropany. Tento schválený produkt se tak připojuje k dříve povoleným netradičním potravinám, jako jsou sušené kobylky, sarančata nebo cvrčci. Podrobnosti vysvětluje Evropská komise na svém webu. Konzumace hmyzu prý pozitivně přispívá k životnímu prostředí, zdraví a živobytí a prý také přispěje k cílům Green Dealu. Ne ale všem se to líbí. Například Itálie navzdory EU nedávno zakázala míchání hmyzu do těstovin a pizzy kvůli možné škodlivosti.
Podle novely prováděcího nařízení EU bude možné prášek z UV ošetřených larev potemníka moučného využít v široké škále potravin – od pečiva, těstovin a bramborových produktů až po mléčné výrobky a ovocné kompoty, píše server eunews. Povolení vstoupí v platnost 20 dní po zveřejnění v Úředním věstníku Evropské unie.
Prvních pět let bude mít na prodej této suroviny výhradní právo francouzská společnost Nutri’Earth, která o schválení požádala už před pěti lety. Další zájemci o registraci stejného produktu budou muset získat vlastní povolení. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal v létě 2023 stanovisko, podle kterého je prášek z larev potemníka moučného „bezpečný za navrhovaných podmínek a úrovní použití“.
echo24.cz / foto: rybarskyrozcestnik.cz / gnews.cz-jav